Een heerlijk tropisch chocolade vulkaantje

Door het Coronavirus hebben wij al een tijdje geen gasten meer mogen ontvangen. Om de liefhebbers toch nog te kunnen laten genieten van de gerechten van Restobar Catcher zullen we daarom elke week een nieuw recept posten. Dit zullen bekende gerechten zijn die wij in ons restaurant hebben geserveerd. Onze Sous-Chef Lex en Léon uit de bediening konden niet stilzitten en hebben de recepten die wij normaal in onze keuken gebruiken uitgewerkt zodat iedereen alsnog kan genieten van een heerlijk Catcher diner! 

Dit dessert was een van de meest geliefde zoetigheden van onze kaart. Een heerlijk zacht en smeuïg chocolade taartje met lekkere zoet-kruidige ananas. Als jij jouw vrienden of familie wilt verassen ben je met dit gerecht aan het goede adres!

Benodigdheden

Ananas
200 gram suiker
200 gram witte rum
50 gram water
2 stokjes kaneel
5 stukjes steranijs
2 stukjes kruidnagel
1 limoen
10 korrels jeneverbes
1 ananas

Chocolade beslag
115 gram pure chocolade
115 gram boter
45 gram suiker
40 gram bloem
2 hele eieren
30 gram kokos klapper
snufje zout

Cakevormpjes – ovenbestendig kommetje
5 cakevormpjes of ovenbestendige kommetjes
50 gram boter op kamertemperatuur
40 gram bloem
40 gram poedersuiker
30 gram olie

Bereidingswijze

Dit gerecht kan je makkelijk onderverdelen in 3 stappen. Het bereiden van de ananas, het maken van het beslag en het bakken van het cakeje

Ananas

We beginnen dit gerecht met de ananas. Voeg de suiker, witte rum, water, kaneel, steranijs, kruidnagel, jeneverbessen, schil van de limoen en sap van de limoen bij elkaar in een pan en kook dit op een laag vuur voor 20 minuten met de deksel op de pan. Tussendoor kan je de schil van de ananas snijden. Verdeel de ananas over de lengte in kwarten en verwijder de kern. Als het vocht 20 minuten heeft gekookt kan je de ananas toevoegen en nogmaals met de deksel op de pan 20 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat alles op kamertemperatuur komen.  

Cakevormpjes – kommetjes

We beginnen nu met het klaarmaken van de (5!) vormpjes waar je zometeen het beslag in gaat doen. Neem een cakevormpje of een ovenbestendig kommetje en smeer met behulp van een kwast de binnenkant in met zachte boter. Voeg nu een ruime hoeveelheid bloem toe en zorg dat dit de hele binnenkant van het vormpje of kommetje bedekt. Het overtollige bloem kan je weggooien of voor het volgende vormpje gebruiken. Spoel je kwastje af en maak deze goed droog. Dompel het kwastje onder in olie en smeer dit heel licht over de bloem heen. Als je dit gedaan hebt voeg je een ruime hoeveelheid poedersuiker toe om ook hiermee de binnenkant te coaten. De vormpjes zijn nu klaar om gevuld te worden.

Chocolade beslag

Vul een pan met een laagje water en zet deze op een middelhoog vuur. Doe de pure chocolade, suiker en boter in een bekken en zet deze op de pan (au bain marie). Laat de inhoud van de bekken al roerend smelten. Haal als alles gesmolten is de bekken van de pan en stop de massa in een keukenmachine. Heb je dat niet? Dan kan je met een handmixer de massa in de bekken opkloppen. Voeg al kloppend één voor één de eieren toe. Als de massa glad is kan je de bloem toevoegen, doe dit al spatelend zodat er zoveel mogelijk luchtbelletjes in je beslag blijven zitten. 

Het beste is om het beslag in een spuitzak te doen voordat je de vormpjes vult. Als je geen spuitzak hebt kan je natuurlijk ook een lepel gebruiken. Verdeel het beslag over 5 bakjes. Het recept is eigenlijk voor 4 personen maar aangezien het altijd mis kan gaan kan je er beter 1 extra hebben! Zet de gevulde vormpjes in de koelkast voor minimaal 1,5 uur. 

Bakken

Zet het kommetje met beslag in een voorverwarmde oven op 195 graden voor 9 minuten. Besprenkel na 5 minuten de taartjes met kokos klapper. Snijd ondertussen de ananas in dunne reepjes. Haal de chocolade taartjes uit de oven. Je kan er voor kiezen om de taartjes in het kommetje te laten zitten maar als je je avontuurlijk voelt kan je het cakeje ook los op het bord leggen. Voeg nu de plakjes ananas toe en het gerecht is af!

Opmaaktip van Catcher

Dit gerechtje is al mooi van zichzelf! De ananasplakjes kan je mooi op elkaar leggen en het gerecht afmaken met nog wat kokos klapper. Als je de cake nu opensnijd is de kern nog lopend, dit is heerlijk te mengen met de kokos klapper!

Eet smakelijk en blijf gezond!